anmelselser Koldere end her

Team besejrer døden
Af Henrik Øster-Jørgensen

»Koldere end her« er noget af det bedste, Team Teatret nogensinde har præsteret – og så er det sjovt


 * * * * * *

Det er en alvorlig sag for denne anmelder at uddele maksimumkarakteren, for det er så sjældent, at man oplever kunst, der fungerer 100 procent. Der er jo altid et eller andet, der kunne gøres bedre. Som regel begynder stjernerne at blive færre, når man begynder at skæve til klokken eller spekulerer på, om man egentlig fik tømt vaskemaskinen.
Man må derfor spørge sig selv, om Teams danmarkspremiere »Koldere end her« på nogen måde kunne være blevet bedre.
Og det mener jeg ikke, at det kan.

Dødsdom
Selve teksten er eminent.
Den rammer lige durk ned i en problematik, som alle – voksen som barn – vil møde på et eller andet tidspunkt i livet. Nemlig at et familiemedlem eller en ven bliver ramt af hård sygdom og en tidsbestemt dødsdom. På den måde kan man blive meget klogere på tilværelsen ved at se stykket, der så glimrende viser, hvordan man i hvert fald ikke skal tackle døden.
Stykket er tidløst bærer en klassiker i sig.
Oversættelsen er ligeledes fortrinlig.
Man opdager knapt nok, at den ikke oprindeligt er forfattet på dansk. Jeg har tidligere besværet mig lidt over, at danske skuespillere sidder med franske aviser i et fransk stykke, men her læser man Weekendavisen. Skuespillernes fornavne udtales på dansk – kun efternavnet Benson afslører den britiske herkomst.

Granulat
Johanne Eggerts scenografi sidder lige i øjet.
Salen er vendt om, så det er blevet muligt at lave en enormt bred scene. Det betyder samtidig, at publikum kommer meget tættere på. Det gør det helt vildt intimt, når man kan se det mindste ansigtstræk hos spillerne.
Scenen udgøres af en lang række plader, der kan forskydes fra hinanden og en hel række andre ting. Det fysiske arbejde med at ændre på scenen er en integreret del af skuespillet, og det virker fuldkommen naturligt og ikke som en smart gimmick.
Der er strøet granulat med rund hånd over hele salen. Det skal illudere jord – som i »af jord er du kommet« – og det giver et meget organisk rum og spiller flot sammen med de »lærreder«, hvor der blandt andet projiceres naturstemninger på.

Shostakovich
Hele den audio-visuelle side holder Teams sædvanligvis høje niveau. Teams egne teknikere har fået hjælp af designeren Anders Ladegaard, og samspillet mellem projektionerne og scenografien er glimrende afstemt. Der er ikke for meget, og der er ikke for lidt.
Musikken undervejs er valgt af instruktør Inger Eilersen.

Spillet ledsages blandt andet af Tom Waits, Shostakovich og andre dystre toner. Det er doseret i passende mængder og understreger elegant stemningen.
Helmuths vrede
De fire skuespillere, der udgør familien Benson, er valgt med dygtighed. De får alle mulighed for at demonstrere alle facetter af deres spil.
Teaterleder Mikael Helmuth er tilbage på scenen efter syv års pause som faderen Alex. Alex har store problemer med at forholde sig til andre, og hans kone fortæller ham, at han ikke burde gå ud blandt andre mennesker, for han bliver altid så vred…

Man forstår godt, at teaterlederen lugtede savsmuld med denne rolle. Den ligger lige til højrebenet hos den gamle Skovshoved-spiller.
For første gang nogensinde tænkte jeg: »Hold da op, hvor han ligner ham dér Frits Helmuth«.
Der ligger den samme galskab og lurer under overfladen. Hans spil balancerer mellem det verdensfjerne, vrede og rendyrket afmagt. Hvis jeg var filminstruktør, ville jeg straks lokke ham tilbage til lærredet (for der kan jo ikke blive tale om engagement på et andet teater)…
Helmuths telefon-monolog undervejs er hylende morsom. Og han står da også for det meste af den sorte humor, der gennemsyrer stykket.
Han scorer SÅ mange point.

Angstskrig
Ulla Ankerstjerne er den kræftsyge kvinde Martha.
Hendes spil er så overbevisende, at tårerne presser sig på. Ikke fordi det er sentimentalt, men fordi hun leverer sin figur med den vildeste overbevisning. Hun går optimistisk til opgaven med at planlægge sin egen død, men ind imellem skriger hun af angst for den uundgåelige slutning.
Til trods for, at hun ikke i særlig høj grad bliver sminket syg, så lykkes det hende alligevel hele tiden at fortælle os, hvor langt i forløbet hun er. Skridtene bliver kortere og åndedrættet bliver tungere.

Salander
Som de to døtre møder vi et par gamle kendinge.
Lykke Sand Michelsen har tidligere været med i »Følelsernes Tektonik«, »Oliver T.«, »Mellem Himmel og Jord« og flere gæsteforestillinger, så hun er et særdeles velkendt ansigt på Team. Som regel bliver hun casted – som det hedder – i sødmefyldte ungpige-roller, men denne gang får hun lov at vise meget mere kant.
Og det klæder hende.
Hun stiller sortklædt op i et Salander-agtigt outfit, hun bander og svovler, er småneurotisk, bulimi-ramt og dybt urimelig. Hendes karakter er måske den, der udvikler sig allermest, for hun bliver voksen i takt med den fremadskridende cancer.

Eksplosion
Storesøsteren Rebecca spilles af Marie Vestergaard Jacobsen, som vi tidligere har set i den fænomenale børneforestilling »Det Lille Hus«. Hun står langt hen ad vejen svagest i ensemblet, fordi hun skal spille den pæne og ordentlige kvinde, der har styr på alting.
Men lige pludselig krakelerer hun fuldstændigt, da hun mister kontrollen over sin tilværelse. Det kommer som en eksplosion. Og så kommer der sandelig igen gang i lommetørklæderne blandt publikum.
Endelig skal jeg huske at rose afviklingen – men nu må det altså også snart høre op med alt det ros…
Den traditionelle pause (hvem sagde »coitus interruptus!?«), som har ødelagt så mange fine teater-oplevelser, fordi man pludselig skal rives ud af illusionen for at lægge penge i baren, er nemlig strøget. De fire skuespillere er på i præcis 103 minutter i streg, og det bidrager kraftigt til at publikum i den grad bliver tryllebundet.

Fugtige øjne
Team Teatret er med »Koldere end her« i total topform, og det er måske den bedste egenforestilling siden »Kreditorerne«.
Nej, drop det »måske«.
Det er den bedste.
Den er helt oppe at ringe!
»Koldere end her« går simpelthen under huden, og man lever og dør med familien Benson. De fire karakterer er totalt elskelige, og historien er relevant for alle.
Man forlader salen med fugtige øjne; bevæget og mere reflekteret i forhold til en meget vanskelig men særdeles vedkommende problemstilling. Og det i en grad, så det er vanskeligt at ryste af, fordi Team leverer budskabet så stærkt, som det kan gøres.
Det er stærkt nærværende og vedkommende teater for voksne. Og! Det er sjovt oven i.
Jeg vil tage det som en personlig fornærmelse, hvis ikke »Koldere end her« kommer til at spille for fulde huse. Og jeg vil ikke høre nogen undskyldninger…